MAYONNAISE AU MIXER PLONGEANT/ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Une mayo bien ferme, base de nombreuses sauces
En images et par étapes:
Deux ingrédients essentiels dans une bonne mayonnaise: une bonne moutarde forte et une huile au goût discret.
On met tous les ingrédients dans un bocal long et étroit, genre pot à miel ou à confiture de 1 kilo. Un oeuf entier, une bonne cueiller de moutαrde, du sel, du poivre, une bonne cueiller de vinaigre de vin et si on veut, une gousse d'ail entière. On termine par l'huile jusqu'au 3/4 du pot. On plonge le mixer au fond, et à petite vitesse on le met en route, sans se détacher du fond. Quand la mayonnaise a pris, on monte très progressivement du fond vers le haut en faisant des petits cercles. On doit sentir une forte résistance, signe que la mayonnaise a bien pris.
En cas d'échec: inutile de jeter le mélange avec rage. On nettoie le bocal et on remet au fond un oeuf et une bonne cueiller de moutarde, un peu du mélange "raté" , on plonge à nouveau le mixer et on met en route en maintenant le mixer au fond; progressivement on ajoute le reste du mélange tout en mixant.
ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ
Σας το υπόσχομαι, έαν το δοκιμάζεται: δεν θα ξανά αγοράζετε ποτέ αυτές οι ψευδο-μαγιονέζες του εμπορίου που μυρίζουν πετρέλαιο!!!!!!
Με αυτό το Μιξερ
Απλά βήματα
Σε ένα βάζο μακρόστενο (του κιλού) βάζετε τα υλικά : ένα αυγό ολόκληρο, 1 κκ μουστάρδα , αλάτι, πιπέρι, και έαν θέλετε ένα σκελίδο σκόρδο, και λίγο ξύδι. Γεμίζετε το βάζο μέχρι 3/4 με λάδι (κατά πρότιμηση ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο είναι πολύ βαρύ. Πάρτε ένα λάδι με ουδέτερη γεύση). Βάζετε το μίξερ στο βάθος του βάζου και βάζετε μπρος αφήνοντας το μίξερ κάτω χωρίς να το κουνάτε. Οταν αρχίζει να πήζει κάνετε μικρούς κύκλους, αγγίζοντας το πάτο, και σιγά σιγά ανεβάζετε το μίξερ. Πρέπει να νιώθετε μεγάλη αντίσταση.
Εαν μπορείτε, πάρτε μία μουστάρδα Dijon ( η μάρκα του ΑΒ είναι καλή και φτηνή)............ όχι επιδή είναι Γαλλική ;) .........αλλά δίωει πιο ωραία γύση!
Αν δεν πετύχει...μην τα πετάτε ολλά! Ξάνα βάζετε στο βάζο (καλά πλήμενο) ένα αυγό και μουστάρδα, και ρηχνέτε λίγο λίγο το μείγμα.
Η μαγιόνεζα είναι πολύ σφυχτή και χρησημοποιείται σαν βάση για πολλές σάλτσες : με κετσαπ και λίγο Ουισκι φτιάχνετε η Σος Κοκτείλ...