CAKE A L'ORANGE
LE PLUS MOELLEUX DE LA PLANETE..........
N'ayons pas peur des mots!
Je trouve souvent les cakes bourratifs, secs...des étouffes-chrétiens qui ne passeraient pas facilement sans une goutte de thé derrière........
Et voilà qu'un beau jour, j'en vois un dans une émission de télévision (malheureusement impossible de vous la citer.....je ne m'en souviens absolument plus) et qui avait une très bonne tête!
Ni une ni deux, me voilà prête à le faire pour "vérifier" mes premières impressions!
Ingrédients:
- 200 gr de beurre à température ambiante
- 200 gr de sucre roux
- 3 oeufs entiers
- 250 gr de farine
- 1 sachet de levure chimique
- 2 petites oranges (ou une grosse)
- 1 petit verre de cognac
Préchauffer le four 180°. Beurrer (et fariner) un moule à cake.
Mélanger le beurre mou au sucre roux jusqu'à obtention d'une pâte lisse et homogène. Ajouter les oeufs un à un, puis le zeste rapé d'une orange (voire des deux), le cognac et le jus des oranges. A ce stade, la pâte prend un aspect grumeleux...pas de panique!
Elle reprend son apsect lisse dès qu'on ajoute la farine et la levure!
Verser la pâte dans le moule. Enfourner une petite heure. Si le cake brunit trop rapidement, couvrez-le d'une feuille de papier alu.
Un délice!
J'ai aussi essayé en version cup cake.........pas mal, mais je trouve qu'il perd de son moelleux...ce qui est dommage!
ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΟ! ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΛΑΚΟ!
Ανεπιφύλακτα το αποκαλώ το πιο μαλακό κείκ του πλανήτη! Συνήθως δεν τρελαίνομαι για τα κείκ, πολύ σύχνα τα βρίσκω στεγνά, και δεν "κατεβαίνουν" εύκολα....χωρίς τσαγάκι ή καφέ...αλά αυτό το κείκ .......το κάτι άλλο!!
Υλικα:
- 200 γρ βούτυρο αγγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ μάυρη ζάχαρη
- 3 αυγά
- 250 γρ αλέυρι
- μείκιν πάουντερ
- 1 έγάλο πορτοκάλι (ή δύο μικρά)
- 1 σφινάκι κονιάκ
Προθερμάινουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε την φόρμα του κείκ.
Ανακατεύουμε καλά το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη, και προσθέτουμε τα αυγά ένα, ένα. Ξύνουμε την φλούδα του πορτοκαλιού, και ρίχνουμε στο μείγμα το χυμό, το ξύσμα και το σφινάκι κονιάκ. Σε αυτό το στάδιο, το μείγμα δείχνει σαν να έχει κόψει...don't panic!
θα ξάνα γίνει λίο με το που θα ρίχνουμε το αλέυρι και το μπείκιν πάουντερ!
Το ψήνουμε για περίπου μία ώρα...το κόλπο με το μαχαίρι το ξέρετε.....εάν όμος δεν έχει ψηθεί και έχει πάρει χρώμα, βάλτε απλά ένα κομμάτι χαρτί αλουμίνιο πάνω στο κείκ.
Το δοκίμασα και σε εκδοχή cup cake ....καλό, δεν λέω......αλά χάνει λίγο την υπέροχη ύφη του.....